</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Angajarea cetatenilor din Ucraina fara obtinerea avizului de munca

Angajarea cetatenilor din Ucraina fara obtinerea avizului de munca

Potrivit Legii 200/2020 pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în Româniaa fost introdusă ca excepție de la obținerea avizului de muncă, angajarea cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina și Serbia cu un contract invidual de muncă pe o perioada de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

Cetățenii ucrainieni pot obține un loc de muncă pe teritoriul României, în situația în care sunt posesori ai unei vize de lungă ședere acordată în scop de muncă și au intrat pe teritoriul României în baza acestei vize, pentru o perioada de 9 luni într-un an calendaristic, fără a mai fi necesar obținerea avizului de muncă. După aceste 9 luni, cetățenii ucrainieni care doresc să rămână în România, pot beneficia de prelungirea dreptului de ședere temporară în scop de muncă prin obținerea unui aviz de muncă și prin prezentarea contractului individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în Registrul General de Evidență a Salariaților, din care să rezulte că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Accesul cetățenilor ucrainieni în România

Pentru a întra în România, cetățenii ucrainieni trebuie să prezinte următoarele documente:

- pașaportul biometric, care permite intrarea în România, fără viza, pentru o perioada de 90 de zile, într-un interval de 180 de zile;

- sau, pașaportul național însoțit de o viza cu două sau mai multe întrări/permis de ședere valabile, eliberate de alte state membre UE, de statele SEE sau Confederația Elvețiană, în scopul tranzitului sau pentru o perioada de 90 de zile, intr-un interval de 180 de zile anterior fiecărei zile de ședere.

- sau, pașaportul național însoțit de viza de intrare/permis de mic trafic de frontieră/permis de ședere eliberat de autoritățile române, care să fie valabile și pentru care trebuie să se respecte valabilitatea și dreptul de ședere stabilit prin respectivele documente.

- cetățenii ucrainieni sunt exceptați de la măsură carantinării indiferent dacă sosesc din Ucraina sau tranzitează Republica Moldova.

În cursul acestor 9 luni, cetățenii ucrainieni pot cere acordarea de azil. Un solicitant de azil este o persoană care spune că este refugiat şi caută protecţie internaţională din calea persecuţiei sau pericolelor grave în propria ţară. Fiecare refugiat este iniţial un solicitant de azil, dar nu fiecare solicitant de azil va fi recunoscut, până la urmă, ca refugiat. În timp ce aşteaptă că solicitarea lor să fie acceptată sau respinsă, aceste persoane se numesc solicitanţi de azil.

Străinii care solicită o formă de protecție internațională au dreptul să muncească în aceleași condiții că și cetățenii români, după 3 luni de la data depunerii cererii, pe toată durata procedurii de azil.

De asemenea solicitanții de azi au dreptul să beneficieze de asigurări sociale de sănătate, în condițiile prevăzute de lege pentru cetățenii români și să beneficieze de tratament egal cu cetățenii români pentru echivalarea studiilor, recunoașterea diplomelor, atestatelor și certificatelor de competență, precum și a calificărilor profesionale care dau acces la profesiile reglementate în România.

Solicitanţii de azil beneficiază de următoarele măsuri de asistenţă, conform Legii nr.122/2006:

- Beneficiază la cerere de cazare gratuită într-unul din cele 6 centre ale Inspectoratului General pentru Imigrări. Aceste centre de cazare dispun de camere de locuit şi bucătării dotate corespunzător, precum şi de spaţii de recreere (camere de rugăciune, cluburi, camere de joacă, săli de calculatoare şi săli de sport) care sunt folosite gratuit de către solicitanţii de azil.

- Cazarea în Centrele Regionale IGI presupune şi asigurarea produselor de igienă personală şi de curăţenie, precum şi asigurarea bunurilor materiale necesare pregătirii şi preparării hranei şi servitul mesei.

- Beneficiază, la cerere, în situaţia în care nu dispun de mijloace materiale de întreţinere, de hrană în limita sumei de 10 lei/persoană/zi, de o alocaţie pentru procurarea îmbrăcămintei în valoare de 100 lei/sezonul rece şi 67 lei/sezonul cald şi de alte cheltuieli, în limita sumei de 6 lei/persoană/zi.

- Beneficiază, la cerere, sub forma unor sume forfetare, de asistență materială pentru închirierea unei locuințe atunci când capacitatea de cazare în centrele IGI este depășită;

- Beneficiază de acces la piaţa forţei de muncă în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, după expirarea unei perioade de 3 luni de la data depunerii cererii de azil, dacă solicitantul de azil se mai află în procedura de determinare a unei forme de protecţie.

- Beneficiază gratuit de asistenţă medicală primară şi spitalicească de urgenţă, precum şi asistenţă medicală şi tratament gratuit în cazuri de boli acute sau cronice;

- Minorii solicitanţi de azil participă la cursurile de învăţare a limbii române, pe durata unui an şcolar, după absolvirea acestuia fiind înscrişi în sistemul de învăţământ şcolar obligatoriu în aceleaşi condiţii că şi minorii cetăţeni români. Pentru asigurarea participării la cursuri, IGI acordă pachete cu rechizite.

- Participă gratuit la activităţi de adaptare culturală şi pot beneficia în caz de nevoie de consiliere şi asistenţă psihologică.

- Copiii solicitanţi de azil beneficiază de alocaţia de stat acordată minorilor, în aceleaşi condiţii ca pentru cetăţenii români.

Cum poate solicita un cetățean ucrainian azil în România?

- Cererea de azil poate fi depusă de orice cetățean străin care se află pe teritoriul României, sau într-un punct de trecere a frontierei;

- Cererea de azil va fi completată cu datele personale, iar în momentul în care se face înregistrarea cetățeanul străin este și fotografiat și amprentat;

- Solicitantul de azil, va depune toate documentele pe care le are la dispoziție și care au relevanță pentru situația sa personală, inclusive pașaportul, urmând să primească documentul temporar de identitate pentru solicitanții de azil, emis de Inspectoratul Român pentru Imigrări;

- Până la finalizarea procedurii de azil, solicitantul poate rămâne pe teritoriul României și este protejat împotriva expulzarii, extrădării, returnării forțate de la frontieră sau de pe teritoriul statului român;

- În cazul în care solicitatul cererii de azil sau beneficiarul unei forme de protecție internațională , se întoarce în Ucraina, se consideră că s-a repus voluntar sub protecția autorităților din țară de origine și din acel moment va înceta asistența acordată de statul român.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide