</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Alte modificari importante aduse Codului Muncii prin Legea nr.283/2022

Alte modificari importante aduse Codului Muncii prin Legea nr.283/2022

Codul Muncii urmează să fie modificat începând din dată de 22 octombrie 2022, de când va intra în vigoare Legea nr.283/2022 prin care au fost transpuse directivele europene ce trebuiau implementate până la începutul lunii august: Directiva europeană 1.152/2019 și Directiva europeană 1.158/2019.

Printre modificările și completările aduse Codului muncii prin Legea nr.283/2022 regăsim și o completarea adusă art.35 alin.(1) care reglementeaza cumulul de funcții, respectiv că orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care își exercită acest drept. Astfel, această prevedere ar trebui să elimine situațiile în care o persoană putea încheia contracte de muncă cu mai mulți angajatori, iar numărul de ore pe care le presta zilnic, ar putea să depășească 24 de ore.

O altă prevedere ce se va pune în aplicare începând cu 22 octombrie, este cea conform căreia “este interzisă stabilirea unei noi perioade de probaîn cazul în care, în termen de 12 luni, între aceleași părți se încheie un nou contract individual de muncă pentru aceeași funcție și cu aceleași atribuții.” De asemenea, în contractul de muncă trebuie să se regăsească obligatoriu,durata perioadei de probă iar în plus prin Legea nr.283/2022, se reglementează căîn plus față de durată, angajatorii vor mai trebui să precizeze și condițiile perioadei de probă.

Totodată un nou drept al salariatului ce apare o dată cu ultimele modificări este acela„de a solicită trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de muncă mai favorabile dacă şi-a încheiat perioada de probă şi are o vechime de cel puțin şase luni la același angajator”. Angajatorul va trebui să răspundă motivat și în scris, la o solicitare în acest sens, în termen de cel mult 30 de zile.

Cu privire la timpul de muncă, se introduce prevederea conform căreia “timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează muncă, se află la dispoziția angajatorului și își îndeplinește sarcinile și atribuțiile, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil și/sau ale legislației în vigoare.Programul de muncă reprezintă modelul de organizare a activității, care stabilește orele și zilele când începe și când se încheie prestarea muncii.Modelul de organizare a muncii reprezintă forma de organizare a timpului de muncă și repartizarea sa în funcție de un anumit model stabilit de angajator.”

De asemenea “Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă pentru toți salariații, inclusiv pentru cei care beneficiază de concediul de îngrijitor, cu acordul sau la solicitarea acestora, care pot avea o durata limitată în timp.Orice refuz a solicitării prevăzute la alin. (1) trebuie motivat, în scris, de către angajator, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării.” Astfel, salariații care au nevoie de un program individualizat de muncă, ca mod de organizare flexibil a locului de muncă, o pot face și doar pentru o anumită perioadă de timp, iar dacă nu este de acord, angajatorul va trebui să își motiveze refuzul, în scris, în termen de cinci zile lucrătoare.După terminarea perioadei convenite sau chiar înaintea ei, dacă motivele pentru care a fost solicitat un astfel de program s-au schimbat, salariatul are dreptul de a reveni la programul inițial.

Legea nr.283/2022 stabilește și că angajatorii care dețin un regulament intern trebuie să introducă în interiorul lui și informații legate de preaviz și de politica generală de formare profesională,iar angajatorii vor trebui să aducă la cunoștința salariaților regulamentul intern încă din prima zi de lucru, iar acesta trebuie să semneze fie pe suport hârtie, fie în format electronic, că a luat la cunoștință de aceste prevederi. Anterior acestei modificări, legislația nu menționa niciun termen în care regulamentul intern să fie prezentat salariaților.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide