</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Unic asociat coasigura

Venituri salariale 01 mar 2018
Unic asociat, fost angajat contract partial pina 01.03.2018 poate fii coasigurat sotiei? Societatea nu e pe profit, nu distribuie dividente deci unic asociat fara venituri. Daca nu se poate , se poate face contract individual? In ce conditii si ce valoare are cotizatia lunara/trimestriala. Multumesc
  • Calculator Venituri 14 mar 2018

    Intelegem urmatoarele: dvs actualmente nu obtineti venituri impozabile, iar sotia dumneavoastra obtine venituri impozabile pentru care plateste contributii sociale (CAS si CASS). Ati dori sa stiti in ce conditii ati putea fi asigurat in sistemul public de pensii sau in sistemul public de sanatate si daca puteti fi coasigurat sotiei.

    Asigurarea in sistemul public de pensii

    Conform art. 6 alin. 2 si art. 3, alin. 1, lit. p din Legea pensiilor (Legea 263/2010), se poate asigura
    in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

    Conform art. 36 din Legea pensiilor, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale va fi
    venitul lunar asigurat, inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala, dar care nu poate fi mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea
    acestuia.

    Incepand cu data de 01 ianuarie 2018, in conformitate cu prevederile legii  bugetului de asigurari sociale
    de stat pe anul 2018, nivelul minim al venitului lunar asigurat inscris in  contractul de asigurare sociala este de 
    1.457 lei (35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale: 4.162 lei), iar nivelul maxim de 20.810 lei . 

    Prin aplicarea cotei de 25% la baza impozabila, rezulta ca CAS minima lunara va fi de 364 lei, iar maxima
    de 1.916 lei.

    Asigurarea in sistemul public de sanatate – ce optiuni aveti:

    I.                 Calitatea de coasigurat al sotiei

    In cazul in care sotia obtine venituri pentru care plateste CASS, puteti fi coasigurat al sotiei, daca sotia
    va declara ca fiind persoana in intretinerea ei. Astfel veti fi coasigurat la sistemul public de sanatate (conform art. 224, alin. 1, lit. b) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si art. 154, alin. 1, lit. c) si art. 180, alin 1 din Codul Fiscal), fara ca sa mai faceti separat plata CASS.

    Ordinul CNAS nr. 581/2014, in vigoare de la 19 septembrie 2014, prevede documentele justificative necesare sa fie depuse la Casa de Asigurari Nationale de Sanatate pentru a lua in intretinere o persoana:

    • Actul de identitate al persoanei fara venituri;
    • Documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria
      acesteia cu persoana asigurata;
    • Documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte
      ca persoana nu realizeaza venituri impozabile;
    • declaratie pe propria
      raspundere a persoanei fara venituri din care sa rezulte ca nu realizeaza
      venituri proprii

    • declaratie pe propria
      raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in
      intretinere persoana respectiva.
             

    Pe baza acestor documente, coasiguratul va primi o adeverinta de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Astfel, cu ajutorul adeverintei, acesta va face dovada incadrarii in categoria persoanelor care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei.

    II.                Depuneti declaratia 604 (cu urmatoarea mentiune: in prezent e declaratia 604, dar e
    posibil ca in lunile urmatoare sa fie inlocuita cu un alt formular; de asemenea e posibil sa fie modificate si conditiile prezentate mai jos).

    Conform art. 180 si 181 din Codul Fiscal, precum si a Ordinului Nr. 2731/2016 (Ordinul 2731 din 20 septembrie 2016 pentru aprobarea Procedurii de declarare şi stabilire a contribuţiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal, precum şi pentru aprobarea unor formulare), mai aveti urmatoarele doua optiuni daca doriti sa
    beneficiati de serviciile sistemului public de sanatate (altele decat cele de urgenta, la care aveti acces oricum):

    1.        Fie optati sa platiti CASS lunar, pentru o perioada de cel putin 12 luni consecutive. Baza impozabila lunara va fi salariul minim brut pe economie (actualmente 1.900RON), la care se va aplica cota de CASS care actualmente e de 10%. Deci o contributie lunara de 190 lei.

    Daca alegeti aceasta optiune, veti depune formularul 604 in care veti bifa casuta care zice ca se opteaza
    pentru plata obligatiilor "Lunar, incepand cu luna curenta,prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei lunare de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe ţara". Va trebui sa precizati si perioada pentru care optati sa platiti, care nu poate fi mai mica de 12 luni.
    Ulterior veti plati contributia lunar, pana la data de 25 a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare celei in care ati depus declaratia.

    Ar fi de mentionat ca, indiferent de perioada aleasa, in cazul in care incepeti sa obtineti venituri pentru care datorati si platiti CASS, veti putea depune formularul 605 pentru a stopa la plata obligatiile privind CASS datorate ca urmare a depunerii formularului 604.

    2.      Fie platiti contributia la data la care accesati serviciile publice de sanatate. In acest
    caz cota de CASS de 10% se va aplica la o baza impozabila la nivelul a 7 salarii minime brute pe economie. Veti plati integral contributia la data depunerii declaratiei.

    Si in acest caz veti depune formularul 604, doar ca veti bifa casuta prin care optati sa platiti CASS ”La data depunerii prezentei, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei lunare de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţara, potrivit art. 180 alin. (1) lit. b) din
    Codul fiscal”.


Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide