</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Strugaru Alina

Venituri salariale 04 dec 2019
Daca administratorul societatii este din Kiev, si-a deschis o societate cu sediul in Romania.Are dreptul la cheltuieli de deplasare(diurna externa) in Ucraina-Kiev
  • Maria Ciudin 12 dec 2019

    Buna ziua,

    Cu ocazia delegarii si detasarii, salariatii societatilor comerciale din mediul privat si ai diverselor institutii publice, administratorii si directorii au dreptul la plata unei sume de bani sub denumirea de indemnizatie de delegare/detasare sau diurna. Delegarea este definita ca exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, a unor activitati in afara locului muncii si poate avea o durata de cel mult 60 de zile. Spre deosebire de delegare, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara, din dispozitia angajatorului, a locului muncii prestate de salariat, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul celui dintai.

    Pentru acordarea diurnei in strainatate, este necesar ca sediul permanent al activitatii sa fie situat in Romania, iar deplasarea trebuie efectuata in interes de serviciu.

    In privinta impozitului pe venit si a contributiilor sociale, nu sunt impozabile indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati pe perioada delegarii/detatarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in urmatoarele limite:

    • in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
    • in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

    Pentru orice sume care depasesc aceste valori, se vor percepe impozit pe venit si contributii sociale.

    In general, pentru tarile membre ale Uniunii Europene, diurna este 35 euro/zi.  Nivelul maxim legal al diurnei stabilit pentru fiecare tara in parte se indexeaza, in cazul angajatorilor privati, cu 2.5, valoarea rezultata fiind suma neimpozabila din punct de vedere al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide