</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Salariat cu norma intreaga doresc sa infiintez si un PFA in ian 2018. Estimez venituri 10000 lei/an. Care este totalul taxelor datorate?

Venituri salariale 05 ian 2018
infiintare PFA 2018
  • Calculator Venituri 09 ian 2018

    Pentru veniturile obtinute in calitate de PFA veti datora impozit pe venit 10%. Va trebui sa depuneti o declaratie cu venitul estimat in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii ca PFA (art. 120 Cod Fiscal, respectiv Legea 227/2015 actualizata conform OUG 79/2017). 


    Organul fiscal va va emite o decizie de impunere pentru plati anticipate, reprezentand 10% din venitul anual estimat (art. 121 Cod Fiscal). Platile anticipate vor trebui efectuate in 4 transe egale pana la data de 25 a ultimii luni din trimestru.


    In anul urmator, respectiv 2019, veti depune o declaratie pana pe data de 25 mai pentru venitul net efectiv realizat in 2018 (art. 122 Cod Fiscal) si vi se va recalcula impozitul pe venit si veti primi o alta decizie de impunere de regularizare.


    La art. 68 din Codul Fiscal veti regasi si modul de calcul a venitului net din activitati independente determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.


    In cazul contributiilor sociale, CAS (contributia de asigurari sociale) si CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate), acestea sunt datorate pentru veniturile din activitati independente doar daca veniturile anuale estimate a fi realizate depasesc  plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, ceea ce nu este cazul dumneavoastra, tinand cont de faptul ca salariul minim pe economie este de 1.900 RON, iar veniturile pe care estimati a le realiza ca PFA sunt in cuantum anual de 10.000 RON. Exista unele discutii conform carora plafonul pentru CASS se calculeaza tinand cont de salariul minim pe economie valabil in 2017, respectiv 1.450 RON, dar chiar si in acest caz oricum venitul estimat se situeaza sub plafon.


    Ar fi de mentionat ca atunci cand determinati plafonul pentru CAS luati in calcul doar veniturile din activitati independente. 


    Insa la calculul plafonului pentru CASS sunt incluse si celelalte venituri, altele decat cele salariale. Astfel, daca mai aveti sau estimati ca o sa aveti si alte tipuri de venituri precum cele din cedarea folosintei bunurilor (de ex., chirii), investii, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri din agricultura, si venituri din alte surse, ar trebui sa vedeti daca atunci cand le luati in calcul si pe acestea nu se depaseste plafonul.



    De asemenea, daca doriti, puteti opta sa platiti CAS (25%) si CASS (10%) si la veniturile din activitati independente in aceleasi conditii ca si cei care depasesc plafonul (adica la nivelul salariului minim brut pe economie pentru CASS si la un nivel la alegere pentru CAS, dar care nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe economie).

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide