</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

declaratii PFA

Venituri salariale 20 feb 2018
PFA nou infiintat, inscris inregistrul operatorilor intracomunitari pentru a factura catre clientii din uniunea europeana doresc sa stiu daca pe langa D390 mai trebuie sa depun si D300 si D394. Estimez ca pe parcursul anului voi avea circa 3-4 facturi numai pentru clienti din uniunea europeana.
  • Calculator Venituri 05 mar 2018

    Intelegem urmatoarele: sunteti un PFA nou infintat, care intentioneaza sa presteze servicii catre clienti din Uniunea Europeana, care sunt persoane impozabile din perspectiva TVA si au si coduri valide de TVA. Si in acest sens v-ati inregistrat in scopuri de TVA conform art. 317, alin. 1, lit. b din Codul fiscal (Legea 227/2015) doar in vederea raportarii in VIES, prin depunerea declaratiei 091 (prevederile referitoare la Registrul Operatorilor Comunitari au fost scoase din Codul fiscal anul trecut, insa au ramas obligatiile de inregistrare in scopuri de TVA in vederea raportarii in VIES).

    Conform art.317, alin. 1, lit. b si alin. 10 din Codul fiscal rezulta ca o PFA neplatitoare de TVA care presteaza servicii catre companii din UE care au un cod valid de TVA, trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in vederea raportarii in VIES si va primi un cod special de TVA.

    Inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317 nu confera persoanei impozabile calitatea de persoana inregistrata normal in scopuri de TVA (conform art. 316 din Codul fiscal), acest cod fiind utilizat numai pentru operatiunile pentru care s-a solicitat inregistrarea conform art. 317 din Codul fiscal.

    Astfel, veti utiliza codul special de TVA doar pentru tranzactiile cu companii din UE, nu si pentru tranzactiile interne sau companii din afara UE. De asemenea, va trebui sa completati declaratia 390 VIES pentru lunile in care sunt tranzactii cu companii din UE (conform art. 325, alin. 1 din Codul fiscal si a Ordinului 591/2016). Termenul de depunere al formularului va fi 25 a lunii urmatoare celei in care se efectueaza tranzactiile. Mentiune: nu se depun declaratii pe zero - adica acest formular se depune doar pentru lunile in care aveti tranzactii cu companiile din UE, nu si pentru lunile in care nu aveti tranzactii.    

    Declaratia 300 se depune doar de catre cei inregistrati in scopuri de TVA in regim normal, conform art. 316 din Codul fiscal (prin depasire plafon sau optiune). Vedeti in acest sens prevederile art. 323, alin. 1 din Codul fiscal.

    Si declaratia 394 se depune doar de catre cei inregistrati in scopuri de TVA in regim normal, conform art. 316 din Codul fiscal. Vedeti alin. 1, lit. a din instructiunile de completare a declaratiei 394, din anexa 2 la OPANAF 3769/2015.

    Prin urmare, declaratiile 300 si 394 le veti depune doar dupa ce va veti inregistra in scopuri de TVA in regim normal, conform art. 316 din Codul fiscal, prin optiune sau daca veti depasi plafonul anual al cifrei de afaceri de 220.000 lei (cu mentiunea ca e posbil ca acest plafon sa fie revizuit si crescut la 300.000 lei anul acesta). 

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide