</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Daca la anul ( 2019) am norma de venit 14700 lei, iar eu realizez anul acesta (2018) 50000 lei, platesc CAS si CASS? Sau platesc doar impozit 10%?

PFA 24 ian 2018
  • Calculator Venituri 30 ian 2018

    Intelegem ca este vorba de o situatie ipotetica in care un PFA care a realizat venituri de 50.000 lei in 2018 in sistem real in 2019 va trece la impozitare pe baza de norme de venit si va avea o norma de venit de 14.700 lei. Si ati dori sa stiti daca in aceste conditii in 2019 dvs, ca si PFA, veti datora CAS si CASS.

    In conditiile in care pana atunci nu se modifica Codul fiscal (Legea 227/2015, actualizata conform OUG
    79/2017) si nici salariul minim brut pe economie (actualmente 1.900 lei), vor fi aplicabile comentariile de mai jos.

    CAS

    Persoanele fizice care au realizat venituri din activitati independente datoreaza CAS doar daca veniturile medii lunare depasesc plafonul situat la nivelul salariului minim brut pe economie, respectiv 1.900 lei.

    Prevederile Codului fiscal sunt insa un pic neclare in situatia prezentata de dvs. La art. 148 alin. 2, se precizeaza: „(2) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse de venit, datoreaza contributia de asigurari sociale daca sunt indeplinite urmatoarele conditii, dupa caz:

    a) venitul net realizat in anul precedent, stabilit in conformitate cu art. 68, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia;

    b) venitul net lunar estimat a se realiza potrivit art. 120, alin. (1) este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna in care isi incep activitatea sau nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual potrivit regulilor prevazute la  art. 68 ;

    c) valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor prevazute la art. 69, este cel putin egala cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul contribuabililor care in anul fiscal in curs desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit

    Iar la art. 148 alin. 6 se prevede: “(6) Persoanele fizice care in anul fiscal precedent au realizat venituri cumulate din activitati independente sub nivelul plafonului minim prevazut la alin. (1) nu au obligatia depunerii declaratiei prevazute la alin. (3) si nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru anul in curs. ”

    De asemenea, in proiectul de norme metodologice la Codul fiscal (care nu sunt inca oficiale, pentru ca nu au fost publicate in Monitorul Oficial) se prevede :

    « 27. Dupa punctul 7 se introduc doua noi puncte, punctele 7si 7 , cu urmatorul cuprins: 

    7. (1) In aplicarea prevederilor art. 148 alin. (6) din Codul fiscal, cumularea veniturilor din activitaţi independente se efectueaza prin insumarea veniturilor lunare mentionate la art. 148 alin. (2) din Codul fiscal, realizate in anul fiscal precedent, din una sau mai multe surse de venit. »

    De la art. 148, alin. 2, lit c, pare sa rezulte ca in cazul persoanelor fizice impozitate pe baza de norme de venit se ia in calcul la plafon norma de venit aplicabila in anul in curs, respectiv anul pentru care se calculeaza contributia, caz in care dvs  in 2019 v-ati situa sub plafon si nu ati datora CAS.

    Iar de la art. 148, alin. 6, si din proiectul de norme pare sa rezulte ca se iau in calcul veniturile din anul precedent, caz in care dvs ati depasi plafonul pe baza veniturilor obtinute in 2017 si ar trebui sa platiti CAS.

    Prin urmare, exista argumente pentru ambele versiuni, iar varianta cea mai prudenta fiscal ar fi sa platiti CAS in 2019 la o baza impozabila situata la nivelul salariului minim brut pe economie.

    Sugestia noastra pentru clarificarea situatiei este sa puneti aceasta intrebare prin intermediul formularului de asistenta contribuabili de pe site-ul ANAF si ar trebui sa primiti un rasuns in maxim 45 de zile. De asemenea, ca sa va asigurati ca primiti un raspuns ar fi bine sa nu puneti intrebarea la modul ipotetic, ci sa o prezentati ca fiind o situatie curenta (2017 vs 2018).

    CASS

    Si in cazul CASS este prevazut un plafon similar, atat doar ca se iau in calcul la plafon pe langa veniturile din activitati independente si alte tipuri de venituri.

    Situatia este mai clara decat in cazul CAS, caci se precizeaza clar in Codul fiscal ca se iau in calcul la plafon veniturile din anul fiscal precedent celui pentru care se face calculul (deci veniturile obtinute in 2018 pentru  calculul aferent anului 2019).

    La art. 170 alin. 2 si 3 se precizeaza:

    „(2) Veniturile care se iau in calcul la verificarea plafonului prevazut la  art. 155 alin. (2) sunt cele realizate din una sau mai multe surse de venituri, din categoriile de venituri mentionate la art. 155  alin. (2), respectiv:

    a) venitul net din activitati independente, […]

    (3) Incadrarea in plafonul anual prevazut la  alin. (2) se efectueaza prin insumarea veniturilor anuale mentionate la alin. (2), realizate in anul fiscal precedent.

    Prin urmare, la determinarea plafonului pentru CASS, pentru anul 2019, se vor lua in calcul veniturile aferente anului 2018, si cum dvs in situatia prezentata depasiti plafonul, veti datora CASS 10% aplicata la o baza  impozabila lunara situata la nivelul salariului minim brut pe economie.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide