</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cum merge vechimea in munca pe contractul de drepturi de autor? Se calculeaza ca fiind vechime intreaga, de 100%?

Drepturi de autor 08 ian 2018
  • Calculator Venituri 10 ian 2018

    Conform art 16, alin. 5 din Codul muncii constituie vechime in munca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca. Deci in cazul unui contract de drepturi de autor nu putem vorbi de vechime in munca.

    „Codul muncii (Legea 53/2003)

    Art. 16
    [...]
    (5) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca


    Insa din punctul de vedere al calculului pensiei, vor conta in principal doua elemente: stagiul de cotizare si cuantumul cotizatiilor.

    In ceea ce priveste stagiul de cotizare

    Legea pensiilor (Legea 263/2010)  defineste stagiul de cotizare la art. 3, alin. 1, lit. p ca fiind: p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii; ”

    Prin urmare, perioada cat timp ati cotizat la CAS (contributia de asigurari sociale) in baza contractului/contractelor de drepturi de autor se va considera stagiu de cotizare, iar stagiul de cotizare este cel care se va lua in considerare la calculul pensiilor. Pentru salariati, vechimea in munca va face parte din stagiul de cotizare.

    Extras din Legea pensiilor:

    Art. 19. - (1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.

    (2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.

    In ceea ce priveste cuantumul cotizatiilor

    Pana la finalul anului trecut, pentru CAS se prevedeau doua contributii: cea individuala si cea a angajatorului. Pentru un contract de drepturi de autor era obligatorie contributia individuala, iar daca se dorea sa se plateasca contributia completa, exista posibilitatea incheierii unui contract de asigurari sociale cu casa teritoriala de pensii competenta (conform art. 6, alin. 2 din Legea Pensiilor)

    Extras din Legea pensiilor:

    „Art. 6. - (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

    I._

    [...]

    d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.

    […]

    (2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, notarii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat. 


    De la 1 ianuarie 2018, de cand au fost mutate contributiile angajatorului la angajat, practic si pentru contractele de drepturi de autor, ca si cota, se va plati contributia completa. Insa s-a schimbat si regimul de impunere, in sensul ca baza impozabila e la alegerea contribuabilului dar nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie. Prin urmare, cel putin conform regulilor actuale, nivelul pensiei va varia si in functie de nivelul de venit ales ca baza impozabila pentru CAS. 

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide