</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Contributiile pentru conventia civila pot fi calculate cu acest calculator?

Legislatia muncii 09 feb 2016
  • Cristina Simion 12 feb 2016

    Incepand cu anul 2016, Codul Fiscal asimileaza la art. 67 alin. (1) veniturile obtinute de persoane fizice in baza contractelor / conventii civile.

    Potrivit normelor de aplicare ale art. 67 din Codul Fiscal, pct. 6 alin (2), exercitarea unei activitati independente presupune desfasurarea acesteia cu regularitate, in continuu si pe cont propriu, urmarindu-se realizarea de venituri. Cu titlu de exemplu sunt enumerate, la alin (4), litera d) inclusive contractele incheiate in conformitate cu prevederile Codului Civil.

    O alta interpretare este includerea acestor venituri in categoria veniturilor din alte surse.

    In normele de aplicare ale art. 114 alin (2) litera g), sunt definite veniturile din alte surse ca fiind acele venituri obtinute de persoane care nu sunt inregistrate fiscal si care desfasoara activitati ce nu au un caracter de continuitate.

    In functie de natura activitatii derulate, contractele civile pot avea moduri diferite de taxare. In primul caz, in care veniturile sunt obtinute cu regularitate, nu mai este posibila desfasurarea activitatii fara autorizarea persoanei fizice. In cel de-al doile caz se datoreaza doar impozit final de 16% asupra venitului brut potrivit art. 115 si contributia de asigurari sociale de sanatate, in cazul in cazul in care nu se realizeaza si alte venituri (salarii, pensii, activitati independente, agricole), potrivit prevederilor art. 177. Contributia de asigurari sociale se stabileste de catre organul fiscal competent.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide