</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Contributii pentru venituri din DDA dupa ordonanta din 15.03.2018

Drepturi de autor 15 mar 2018

Daca s-a revenit la retinerea la sursa pentru contracte DDA, fata de 2017 difera doar procentul retinut pentru impozitul pe venit, CASS si CAS? Am venituri ocazionale, sub plafonul care obliga la contributii, fara sa detin un CIM. De la ce nivel se pot plati numai 6 luni pentru sanatate?
  • Calculator Venituri 16 mar 2018

    Intelegem ca aveti venituri din drepturi de autor, pentru care in contract aveti trecuta optiunea de retinere la sursa a impozitului pe venit. Venitul anual estimat este sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie.

     

    Conform proiectului de OUG (care inca nu a fost publicat in Monitorul Oficial, pe 15.03.2018 a fost publicat doar un comunicat de presa de la Ministerul de Finante din care rezulta ca s-a aprobat acest OUG) in cazul descris de dvs ar fi valabile urmatoarele :

     

    -         Impozitul pe venit se retine la sursa si se determina aplicand cota de 10% la baza impozabila reprezentand venitul obtinut conform contractului de drepturi de autor minus cota forfetara de 40%.

     

    -         Nu datorati CAS, veniturile fiind sub plafon, prin urmare nu ar trebui sa vi se retina la sursa.

     

    Proiectul de OUG prevede ca se va retine CAS la sursa, la nivelul stabilit prin contract de persoana fizica, doar daca venitul anual estimat obtinut de la cel putin un platitor de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie. Baza impozabila minima lunara ar fi salariul minim brut pe economie (respectiv 1.900 lei).  Optiunea ar trebui sa se regaseasca in contractul de drepturi de autor sau intr-un act aditional la acesta. Cota de CAS ar fi de 25%, prin urmare ar rezulta o plata minima lunara de 475 lei.

     

    Daca aveti venituri sub plafon, cum e cazul dvs, dar totusi doriti sa contribuiti la pensie, va trebui sa depuneti declaratia unica si veti datora CAS la o baza impozabila lunara stabilita de dvs dar care nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie. Pentru 2018 termenul de depunere al declaratiei unice e 15 iulie 2018.

     

    Alternativ puteti incheia un contract cu Casa Nationala de Pensii prin care sa va suplimentati contributia de asigurari sociale in sistemul public de pensii.

     

    -         Nu datorati nici CASS, veniturile fiind sub plafon, prin urmare nu ar trebui sa vi se retina la sursa.

     

    Proiectul de OUG prevede ca se va retine CASS la sursa in cazul drepturilor de proprietate intelectuala, doar daca venitul anual estimat obtinut de la cel putin un platitor de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie. In cazul in care plafonul e depasit, se plateste CASS 10% la o baza impozabila lunara de 1.900 lei, ceea ce inseamna o contributie lunara de 190 lei.

     

    In cazul dvs, in care obtineti venituri, dar care nu depasesc plafonul, conform proiectului, rezulta ca trebuie sa depuneti declaratia unica daca optati sa platiti CASS ca sa puteti beneficia de serviciile sistemului public de asigurari de sanatate. Proiectul mai prevede ca se va datora CASS la nivelul a 6 salarii minime pe economie daca se depune declaratia unica inainte de termenul prevazut pentru declarare, respectiv inainte de 15 iulie 2018 pentru anul 2018, si 12 salarii minime pe economie daca se depune declaratia unica dupa termenul prevazut pentru declarare.

  • Mihaela Cretu 17 mar 2018 Va multumesc pentru lamuriri.
Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide