</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Concediu medical pfi: E normal sa mi se refuze concediul medical daca eu am platit asigurarea optionala 4 luni in 2017? Ce pot face?

Venituri salariale 14 feb 2018
Am activat ca pfi de 3 ani si pt ca sunt insarcinata am suspendat activitatea de la 1 feb pt a intra in medical. Sunt cu toate taxele la zi, ba chiar din sept 2017 pana in dec 2017 am platit si declaratia de asigurat pt concedii medicale care era pe vremea aceea obligatorie 1 luna pentru a primi.
  • Calculator Venituri 20 feb 2018

    Pentru a beneficia de concediu medical de maternitate, in calitate de PFI, ar fi trebuit sa fi contribuit la asigurarea optionala timp de 6 luni in ultimele 12 luni sau pentru un numar de zile echivalent a 6 luni, in cazul in care nu ati contribuit 6 luni complete. Indeplinirea stagiului de cotizare este o conditie obligatorie pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru concedii medicale. Vedeti articolele urmatoare din OUG 158/2005, cu norma de aplicare actualizata in ianuarie 2018: art. 3, 3^1, 8, 9 si 10.

    Doar daca intrati in concediu de risc maternal nu este necesar stagiul de cotizare. Concediul de risc maternal se acorda de medicul de specialitate pe perioade de 30/31 de zile, care nu pot depasi 120 de zile in total (art.31 din OUG 158/2005, actualizata, si norma de aplicare aferenta din ianuarie 2018).

    Daca nu sunteti in concediu de risc maternal, sugestia noastra este sa incercati urmatoarele: sa prelungiti contractul de asigurare incepand cu 1 ianuarie 2018, daca posibil, si sa platiti contributia (1% la un nivel minim ales de dvs care nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe economie, respectiv 1.900 RON) pentru ianuarie si februarie 2018, iar din martie ar trebui sa puteti beneficia de concediu de maternitate.

    In cazul in care nu vi se va permite sa incheiati un act aditional retroactiv (din OUG 99/2017 se intelege ca actul aditional produce efecte de la data semnarii lui...), atunci puteti face un nou contract de asigurari incepand cu data de acum, si ar trebui sa puteti beneficia de concediu de maternitate peste 2 luni, dupa ce va fi indeplinit stagiul de cotizare.

    In alta ordine de idei, intelegem ca ati avut venituri din activitati independente si ati contribuit la CASS in anii trecuti, prin urmare, dupa nastere, ar trebui sa beneficiati de concediu si indemnizatie pentru crestere copil - vedeti prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului.
    • Mihaescu Cosmin 09 mai 2020

      Multumesc pentru recomandari, am reusit sa facem un nou contract de asigurari, s-au miscat foarte greu lucrurile, din cauza pandemiei, dar mai mult din cauza angajatilor cas, care zici ca dau bani de la ei din buzunar. 

      Trebuie sa mai cotizam inca 2 luni pentru a beneficia de indemnizatie de concediu maternal. Sotia va naste in iunie, iar 6 luni de cotizatie se implinesc in iulie. O sa pierdem practic ~30 de zile de indemnizatie CM. 

      Intrebarea mea este daca putem beneficia de indemnizatie de crestere copil pentru luna iunie, apoi de indemnizatia de CM? Sau se poate beneficia de amandoua simultan?

      Multumesc anticipat

  • Mihaescu Cosmin 21 mar 2020

    Buna ziua,

    Sotia mea are un PFA de 6 ani. Platile sunt la zi. 

    In august 2019 am incheiat cu casa de asigurari de sanatate, un contract de asigurare pentru concediu medical, la care cotizam lunar 1% din venitul declarat in contract. 

    Sotia urmeaza sa nasca in luna iunie. 

    Luna aceasta am suspendat activitatea PFA-ului pentru ca sotia nu mai putea lucra. 

    Dupa suspendarea activitatii, am trecut-o coasigurat la sanatate. 

    Intrebarea mea este: beneficiaza in continuare de asigurare in caz de concediu medical? 

    Multumesc anticipat. 

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide