</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ce venituri se iau in calcul pentru plafonul pentru CASS si care este baza impozabila? Este vorba de venituri brute sau nete?

Venituri salariale 08 ian 2018
  • Calculator Venituri 10 ian 2018

    In cazul veniturilor salariale baza impozabila o reprezinta castigul brut din salarii si alte venituri brute de natura salariala. Actualmente nu exista plafon superior. Exista un plafon inferior la nivelul salariului minim brut pe economie.


    In cazul celorlalte tipuri de venituri obtinute de persoane fizice (venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor, precum chirii, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri din agricultura, venituri din investitii si venituri din alte surse) se datoreaza CASS doar daca veniturile obtinute in anul fiscal precedent depasesc plafonul anual de 12 salarii de baza minime brute pe tara.


    La calculul acestui plafon, conform art. 170 alin. 2 din Codul Fiscal (Legea 227/2015 actualizata conform OUG 79/2017) sunt luate in considerare:


    a) venitul net din activitati independente

    b) venitul brut din asocieri cu persoane juridice

    c) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor 

    d) venitul/castigul din investitii 

    e) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura 

    f) venitul brut/venitul impozabil din alte surse


    Daca prin insumarea acestor venituri obtinute in 2017 se depaseste plafonul mentionat anterior, atunci se va datora CASS in 2018. Baza lunara impozabila va fi salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CASS. Actualmente salariul minim brut pe tara e 1.900 RON.



    Ar fi de mentionat ca daca este depasit plafonul, va trebui depusa o declaratie in acest sens, pana la data de 31 ianuarie 2018, iar pe baza acestei declaratii organele fiscale vor emite decizia de impunere aferenta anului 2018, unde vor fi detaliate obligatiile fiscale lunare. Plata acestor obligatii va trebui efectuata trimestrial, pana la data de 25 a ultimii luni din trimestru.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide