</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ce venituri se iau in calcul pentru calculul indemnizatiei de crestere copil in cazul celui de-al doilea copil ?

Venituri salariale 16 ian 2020
  • Alexandra Grecea 16 ian 2020

    Buna ziua, 

    sunt insarcinata cu cel de-al doilea copil si am urmatoarea situatie:

    - in perioada decembrie 2019 -  februarie 2020 inclusiv, am revenit la birou din concediul de crestere copil nr 1 si am primit salariul.

    - in luna februarie 2020 voi obtine pe langa salariu si venituri din activitati independente (PFA)

    - in perioada martie - aprilie 2020 inclusiv, voi solicita concediu medical (de risc maternal 75%)

    - iar in perioada mai - august 2020 voi intra in concediul prenatal (85%)

    Din cate inteleg din legislatie, ptr calculul urmatorului concediu de crestere copil (copil nr.2) se va lua in calcul perioada decembrie 2019 - mai 2020, la care se adauga veniturile din PFA (evident doar nete) 2020 si veniturile aferente a 6 luni de indemnizatie copil nr.1, aferente 2019.

    Este corect?

    Daca da, inseamna ca pentru urmatoarea indemnizatie de crestere copil, eu trebuie sa aduc o adeverinta de la ANAF prin care sa demonstrez cuantumul venitului realizat pe PFA in 2020,  adeverinta de la angajator cu veniturile realizate in perioada decembrie 2019 - mai 2020 si decizia prin care a fost stabilita suma indemnizatiei de la primul copil (pentru cele 6 luni din 2019)?

    Va multumesc anticipat

    • Maria Ciudin 17 ian 2020

      Buna ziua,

      Potrivit Ordinului nr. 1474/2011, daca persoana a terminat concediul pentru cresterea copilului anterior, si-a reluat activitatea profesionala si, ulterior a nascut un alt copil, la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei lunare pentru cresterea celui de-al doilea copil vor fi luate in calcul toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita , precum si veniturile aferente perioadelor asimilate, definite de art. 2 alin. (5) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010. Asadar, vor fi luate in considerare veniturile reprezentand indemnizatia lunara pentru cresterea primului copil, veniturile aferente activitatii profesionale (salariu si venituri din activitati independente - PFA), precum si cele aferente concediului de maternitate si concediului de risc maternal. 

      Daca din calculul indemnizatiei rezulta un cuantum mai mic decat cel al indemnizatiei primita anterior, conform art. 9^1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010, se va acorda indemnizatia lunara pentru cresterea primului copil.

      Dosarul pentru acordarea concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului trebuie sa contina, printre altele, dovada de la autoritatile competente din care sa rezulte valoarea indemnizatiei primita anterior, adeverinta de la autoritatile competente sau de la angajator din care sa rezulte valoarea veniturilor incasate (salariu si venituri din activitati independente), decizia privind suspendarea activitatii (atat a celei salariale, cat si celei independente).

      Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

      O zi frumoasa in continuare,

      Echipa calculatorvenituri.ro

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide