</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Buna ziua, din data de 17.08.2020 am solicitat concediu fara plata pentru o perioada de 6 luni, iar intre timp am ramas insarcinata.

Venituri salariale 11 ian 2021
La munca trebuie sa revin pe data de 16.02.2021, iar de nascut undeva in jurul datei de 03.08.2021. Ma gandesc sa solicit revenirea la locul de munca cu o luna inainte de implinirea termenului de 6 luni. Pentru a indeplini conditiile concediului de risc maternal/ maternitate ma afecteaza c.f.plata?
  • Andreea Ionescu 18 ian 2021

    Buna ziua,

    • Cu privire la concediul de risc maternal

    Cuantumul indemnizatiei de risc maternal se calculeaza prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul determinate ca media veniturilor lunare brute realizate in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului medical. Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditia stagiului de cotizare.

    Astfel, modul de calcul este urmatorul:

    -       - se vor insuma veniturile brute obtinute inultimele 6 luni

    -       - suma rezultata se va imparti la numarul total de zile lucratoare din aceste ultime 6 luni

    -       - ulterior, aceasta suma se va inmulti cu numarul de zile lucratoare  de concediu medical si cu cota de 75%

    - din aceasta indemnizatie se retine contributia de asigurari sociale in cota de 25%, conform prevederilor Codului Fiscal.

    • Cu privire la concediul de maternitate

    Concediul de maternitate este format din concediul pentru sarcina, care are o perioada de 63 de zile inainte de nastere si concediul pentru lauzie de perioada de 63 de zile dupa nastere.

    Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

    Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare obtinute in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului. Indemnizatia de maternitate este un venit neimpozabil, dar supus contributiei de asigurari sociale in cota de 25%.

    Astfel, modul de calcul este urmatorul:

    -      -  se vor insuma veniturile brute obtinute in ultimele 6 luni

    -      -  suma rezultata se va imparti la numarul total de zile lucratoare din aceste ultime 6 luni

    -       - ulterior, aceasta suma se va inmulti cu numarul de zile lucratoare din concediul medical  si cu cota de 85%

    -       - din aceasta indemnizatie se retine contributia de asigurari sociale in cota de 25%, conform prevederilor Codului Fiscal.

    Asadar, avand in vedere faptul ca indemnizatiile se calculeaza prin raportare la veniturile obtinute in ultimele 6 luni, daca concediul fara plata se desfasoara in aceasta perioada, poate fi afectat cuantumul indemnizatiei.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide