</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Asociat unic si administrator

Venituri salariale 27 ian 2018
Fiind asociat unic si administrator la un SRL fara salariati ce contributii trebuie sa platesc si care este valoarea lor totala raportata la minimul pe economie?
  • Calculator Venituri 31 ian 2018

    Intelegerea noastra este urmatoarea: sunteti asociat unic si administrator la un SRL fara salariati, ati primit in 2017 remuneratie ca administrator si, de asemenea, tot in 2017, ati obtinut venituri din investitii, respectiv dividendele distribuite in anul 2017.

    Remuneratia ca administrator este asimilata din punct de vedere fiscal veniturilor de natura salariala si probabil a fost taxata ca atare in 2017 (adica au fost deja platite contributii sociale pentru aceasta in 2017).

    Pentru veniturile din investitii veti datora CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) in anul 2018 doar daca cuantumul acestor venituri depaseste plafonul anual prevazut de Codul fiscal, situat la nivelul a 12 salarii minime brute pe economie. Salariul minim brut pe economie de referinta este cel din luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 RON. Prin urmare plafonul cu care trebuie sa comparati veniturile obtinute in 2017 este de 22.800 RON.

    Ar fi de mentionat ca la calculul plafonului pentru CASS se iau in considerare pe langa veniturile din investitii si urmatoarele: venituri din activitati independente (inclusiv drepturi de autor), venituri din cedarea folosintei bunurilor (de ex., chirii), venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri din agricultura, silvicultura si piscicultura si venituri din alte surse.

    Daca  suma acestora la nivelul anului 2017 depaseste plafonul anual de 22.800 RON, veti datora CASS 10% aplicata la o baza impozabila lunara reprezentand echivalentul salariului minim brut pe economie (respectiv contributia lunara va fi de 190 de lei).

    In cazul in care a fost depasit plafonul trebuie sa depuneti declaratia 600, unde bifati casutele corespunzatoare sectiunii referitoare la CASS. Termenul de depunere al declaratiei este 31 ianuarie 2018, insa a fost publicat si un proiect din care reiese ca acesta va fi prelungit pana la 1 martie 2018 (insa nu este oficial inca).

    Ulterior urmeaza sa primiti o decizie de impunere si va trebui sa platiti contributia trimestrial, pana la data de 25 a ultimii luni din trimestru.

    In concluzie, in ipoteza in care nu aveti alte tipuri de venituri decat remuneratia primita ca administrator si venituri din dividende, veti datora in 2018 CASS calculata la nivelul salariului minim brut pe economie pentru veniturile din dividende, daca veniturile din dividende care v-au fost distribuite in 2017 depasesc plafonul anual de 22.800 RON. Respectiv, in cazul in care este depasit plafonul, veti avea de platit trimestrial CASS in cuantum de 570 RON.

    In general, in 2018, veti mai avea de plata urmatoarele impozite, taxe si contributii:

    -         La nivel de SRL, daca cifra de afaceri anuala e sub 1.ooo.ooo euro, veti avea de platit trimestrial impozitul pe veniturile microintreprinderilor, 1% aplicat la cifra de afaceri aferenta trimestrului, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza calculul. Mentiune: cota de 1% este aplicabila doar daca remuneratia primita pe contractul de administrare e cel putin la nivelul salariului minim brut pe economie. Altfel, se aplica cota de 3%.

    -         Remuneratia primita ca administrator va fi asimilata in continuare veniturilor de natura salariala si se va retine la sursa lunar impozit pe venit 10%, CAS 25% (cu plafon minim prevazut pentru baza impozabila situat la nivelul salariului minim brut pe economie), CASS 10% (cu plafon minim similar cu cel pentru CAS). De asemenea, va fi aplicabila contributia asiguratorie pentru munca, in cuantum de 2,25%.


    -         Impozit pe dividende de 5% pentru dividendele distribuite in anul 2018. Impozitul pe dividende e cu retinere la sursa si se declara si se plateste pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost facuta plata dividendului. Pentru dividendele distribuite in cursul anului si care nu au fost platite pana la finalul anului, impozitul pe dividende se va plati pana pe 25 ianuarie a anului urmator.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide