</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Am o nelamurire legata de plata contributiilor pentru drepturi de autor:

Venituri salariale 29 mar 2018
daca sunt angajat cu carte de munca si am colaborari si pe drepturi de autor voi plati toate contributiile (CAS, CASS, impozitul de 10% pentru fiecare) nu la nivelul salariului minim, ci la nivelul real? Dar daca obtin venituri doar din drepturi de autor ?
  • Calculator Venituri 29 mar 2018

    Conform modificarilor aduse prin OUG 18/2018 la art. 150 si art. 154 din Codul fiscal rezulta ca in cazul in care persoana fizica realizeaza si venituri salariale sau asimilate salariilor, nu datoreaza CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de autor.

    Exista o exceptie pentru CAS pentru exploatarea de catre mostenitori a drepturilor de proprietate intelectuala, precum si in cazul remuneratiei reprezentand dreptul de suita si al remuneratiei compensatorii pentru copia privata.

    Este aplicabil in continuare impozitul pe venit de 10%.

    In cazul in care se obtin venituri doar din drepturi de autor, sunt aplicabile cele descrise mai jos.

    Prin OUG 18/2018, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala au fost delimitate ca o categorie distincta in cadrul veniturilor din activitati independente, si tratata distinct, in sensul reintroducerii retinerii la sursa si pentru CAS si CASS.

    Astfel, de exemplu, pentru drepturile de autor pentru care este prevazuta in contract retinerea la sursa, sunt aplicabile urmatoarele.

    Impozitul pe venit se retine la sursa si se determina aplicand cota de 10% la baza impozabila reprezentand venitul obtinut conform contractului de drepturi de autor minus cota forfetara de 40%.

    In ceea ce priveste CAS, se prevede ca se va retine CAS la sursa, la nivelul stabilit prin contract de persoana fizica, doar daca venitul anual estimat obtinut de la cel putin un platitor de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie. Cota de CAS e de 25%, iar baza impozabila minima lunara ar fi salariul minim brut pe economie (respectiv 1.900 lei).  Optiunea care platitor de venit este cel care retine la sursa contributiile ar trebui sa se regaseasca in contractul de drepturi de autor sau intr-un act aditional la acesta.

    Pentru cei pentru care veniturile se situeaza sub plafon, dar totusi doresc sa contribuie la pensie, vor trebui sa depuna declaratia unica si vor datora CAS la o baza impozabila lunara la alegere dar care nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie.

    Si in ceea ce priveste CASS, se prevede ca se va retine CASS la sursa in cazul drepturilor de proprietate intelectuala, doar daca venitul anual estimat obtinut de la cel putin un platitor de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie. In cazul in care plafonul e depasit, se plateste CASS 10% la o baza impozabila lunara de 1.900 lei, ceea ce inseamna o contributie lunara de 190 lei.

    In cazul in care veniturile estimate nu depasesc plafonul, contribuabilul trebuie sa depuna declaratia unica daca opteaza sa plateasca CASS ca sa poata beneficia de serviciile sistemului public de asigurari de sanatate. Proiectul mai prevede ca se va datora CASS aplicand cota de 10% la nivelul a 6 salarii minime pe economie daca se depune declaratia unica inainte de termenul prevazut pentru declarare, respectiv inainte de 15 iulie 2018 pentru anul 2018, si a 12 salarii minime pe economie daca se depune declaratia unica dupa termenul prevazut pentru declarare.

    Din modificarile aduse de OUG 18/2018 la articolele 151 si 174 din Codul fiscal, pare sa rezulte ca in cazul in care venitul estimat depaseste plafonul, nu se mai depune declaratia unica, si se vor retine la sursa, acum sau in lunile urmatoare, CAS si CASS inclusiv pentru lunile ianuarie si februarie 2018, la nivelul stabilit in contract. Prevederea introdusa de unde ar rezulta acest lucru e urmatoarea: „nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei venitului ales precizat in contract”.

    Daca cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala opteaza pentru impozitarea in sistem real, li se vor aplica aceleasi reguli de impozitare ca si persoanelor care obtin venituri din activitati independente cu impozitare in sistem real.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide