</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Veniturile din mosteniri: cadru legislativ, taxe pentru succesiune, cum se impoziteaza

Veniturile din mosteniri: cadru legislativ, taxe pentru succesiune, cum se impoziteaza

Mostenirea sau succesiunea este procedura legala prin care bunurile unei persoane care a incetat din viata sunt transferate altor persoane. Este vorba despre toate bunurile cunoscute ale unei persoane, fie ca sunt mobile sau imobile.

Tipuri de mostenire

Mostenirea poate fi acordata succesorilor in doua feluri, in functie de tipul de succesiune: legal sau testamentar.

Mostenirea testamentara

Asa cum ii spune si numele, mostenirea testamentara are loc atunci cand persoana care a decedat a lasat un testament in care - printre altele - imparte bunurile dupa propria vointa, catre unul sau mai multi dintre succesorii sai. Pentru a fi recunoscut, testamentul trebuie sa aiba una dintre formele prevazute de lege:

  • Testamentul olograf - este un document scris de mana, datat si semnat de testator (persoana care lasa testamentul). Aceasta varianta este, intr-adevar, legala, dar testamentul poate fi atacat cu usurinta in instanta de succesorii nemultumiti, care pot invoca falsitatea documentului sau chiar lipsa discernamantului persoanei care l-a completat.
  • Testamentul autentic sau notarial - este considerat cea mai sigura forma de testament, pentru ca testatorul il dicteaza in fata unui notar public, in prezenta a doi martori. Principalul avantaj al acestui tip de testament este faptul ca are valoare de act autentic si se pastreaza inclusiv in arhivele notariale.

In plus, notarul trebuie sa se asigure ca persoana care incheie testamentul este in deplinatatea facultatilor mintale si poate verifica daca testamentul contine dispozitii contrare legislatiei in vigoare, care ar aduce nulitatea documentului.

Mostenirea legala

Mostenirea sau succesiunea legala este procedura care se aplica atunci cand persoana care a decedat nu a lasat un testament sau acest document nu acopera toate bunurile pe care defunctul le detinea la momentul incetarii din viata. De asemenea, succesiunea se face pe cale legala si atunci cand testamentul nu este valabil din diferite motive sau nu a fost incheiat in una dintre formele legale, mentionate mai sus.

Cine sunt mostenitorii legali

Procedura legala de mostenire este reglementata de Legea nr. 287/2009 - Codul Civil , cu modificarile si completarile ulterioare.

Mostenitorii legali ai unei persoane sunt sotul persoanei decedate, copiii si urmasii acestora, parintii, bunicii, strabunicii (daca este cazul) si alte persoane, pana la gradul al patrulea de rudenie, inclusiv. Legea stabileste o ordine de preferinta, impartita in patru categorii sau clase, succesorii fiind chemati pentru a intra in posesia bunurilor in functie de clasa din care fac parte:

  • Clasa I (descendentii) - in aceasta categorie intra copiii persoanei defuncte, nepotii si stranepotii etc. Potrivit legii, in cazul copiilor, acestia sunt fie copiii naturali, fie cei infiati in conditiile legii.
  • Clasa a II-a (ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati) - in cazul in care persoana in cauza a incetat din viata fara urmasi, bunurile sale revin parintilor sai (ascendentii privilegiati) sau fratilor si surorilor sale (colateralii privilegiati) si descendentilor acestora.
  • Clasa a III-a (ascendentii ordinari) - in aceasta categorie intra bunicii si strabunicii persoanei defuncte, fie pe linie paterna, fie pe linie materna.
  • Clasa a IV-a (colateralii ordinari) - din aceasta categorie fac parte rudele pe linie colaterala pana la gradul al patrulea, adica unchii, matusile si verisorii primari ai persoanei decedate, altii decat cei deja incadrati in clasa a II-a de mostenitori legali.

In functie de tipul de succesiune, exista cateva exceptii de la situatiile prezentate mai sus. De exemplu, in cazul testamentului, testatorul poate elimina din succesiune una sau mai multe persoane care au drept legal de mostenire.

Aceasta dispozitie se numeste exheredare sau, mai simplu, dezmostenire. Cel care incheie testamentul poate exclude nominal unul sau mai multi prezumtivi mostenitori sau ii poate exclude indirect, prin acordarea bunurilor sale unor mostenitori, fara sa mentioneze expres faptul ca i-a dezmostenit pe altii.

In cazul mostenirii legale, persoanele considerate nedemne din punct de vedere legal sunt eliminate de la succesiune. Nedemnitatea succesorala intervine atunci cand persoana in cauza a fost declarata vinovata de o fapta grava la adresa celui sau celei pe care ar mosteni-o in mod obisnuit. In aceasta situatie sunt persoanele condamnate penal pentru savarsirea unor fapte de violenta la adresa celui care lasa mostenirea, inclusiv crima, la fel si falsificarea testamentului sau distrugerea lui, daca este cazul.

Acte necesare pentru succesiune

Procedura pentru eliberarea sesizarii privind deschiderea procedurii succesorale isi are inceputul la Biroul de Stare Civila din localitatea de domiciliu a persoanei defuncte, unde se depun urmatoarele acte:

  • cerere-tip;
  • certificatul de deces in original al defunctului pentru care se face succesiunea;
  • certificatul de atestare fiscala in original, eliberat pe numele defunctului de Directia de Taxe si Impozite Locale, prin care se atesta daca sunt sau nu datorii la bugetul local;
  • certificatul de atestare fiscala, in original, eliberat pe numele defunctului de Directia Locala a ANAF, prin care se atesta daca persoana care lasa mostenire are sau nu datorii la bugetul de stat;

Citeste si: Cazierul fiscal: cum obtii un certificat de cazier fiscal si in ce consta acesta

  • certificatul de nastere si de casatorie pentru sotia sau sotul supravietuitor;
  • certificatul de nastere si de casatorie (daca este cazul) pentru toti mostenitorii, impreuna cu actele de identitate ale acestora;
  • actele de proprietate pentru toate bunurile care intra in succesiune (titluri de proprietate, acte de vanzare/cumparare, procese verbale, contracte de imprumut, dar si certificate de actionar, extrase de cont etc.);
  • testamentul, daca este cazul.

Odata obtinuta sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale, mostenitorii se pot prezenta in fata unui notar public, impreuna cu doi martori care l-au cunoscut pe defunct, pentru dezbaterea succesiunii. In cazul in care mostenitorii nu cad de acord, succesiunea este efectuata in fata instantei judecatoresti in a carei raza teritoriala se afla ultimul domiciliu al persoanei decedate.

Important! Eventualii succesori mostenesc drepturile, dar si obligatiile persoanei defuncte si pot renunta la drepturile lor, daca vor asta.

Taxe si impozite pentru succesiune

In cazul in care succesiunea este dezbatuta in fata notarului, onorariul acestuia se imparte intre toti mostenitorii. In cazul in care exista un singur mostenitor, acesta va suporta toate costurile. Onorariul notarului se calculeaza la cursul leu-euro din ziua respectiva, in functie de valoarea totala a masei succesorale (bunuri imobile si bunuri mobile).

Valoarea bunurilor imobile este deja stabilita in Grila Notarilor, asa ca este practic imposibila subevaluarea unui apartament pentru a plati un onorariu mai mic la notar. De exemplu, pentru o masa succesorala in valoare totala de 100.000 de euro, onorariul este de aproximativ 3.000 de lei, la care se adauga aproximativ 710 lei taxa de intabulare, daca mostenitorul doreste sa fie trecut si in cartea funciara.

In ceea ce priveste impozitul catre stat, potrivit Codului Fiscal, in cazul in care succesiunea este dezbatuta in cel mult doi ani de la deces, mostenitorii sunt scutiti de impozit. Daca dezbaterea succesiunii se face dupa cei doi ani, mostenitorii datoreaza statului 1% din valoarea totala a masei succesorale, fie ca e vorba despre bunuri imobile sau mobile.

Daca ai obtinut venituri din mosteniri in anul 2018, ai obligatia declararii acestora in declaratia unica! Completeaza aici gratuit, rapid si corect!

In cazul in care succesiunea este dezbatuta in fata instantei, cheltuielile pot fi mult mai mari decat in cazul notarului si cresc in functie de complexitatea cazului, de numarul de mostenitori, de durata si de expertizele si alte proceduri juridice necesare in aceasta situatie.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

  • Nicolae Mona 01 oct 2019

    Proprietatile acumulate dea lungul casatoriei de soti sunt considerate bunuri comune 50/50 chiar daca sunt intabulate numai pe unul din soti?


    Multumesc mult.
  • Daniela Erguveanu Ciolac 14 oct 2019

    Buna seara 

    Suntem trei frati cu domiciliu in Spania si doi dintre noi avem nationalitate spaniola .

    Tatal nostru  a murit pe 4 decembrie 2018 si nu stim daca are  testament

    Ce acte trebuie sa prezentam si in special cei care avem  nationalitate española.

    Putem face o imputernicire unui familiar din Romania ca sa depuna actele ?


  • Stet Maria 26 oct 2019

    Buna ziua! Am nevoie de o parere a dvs in legatura cu modul de incepere a succesiuni . Parintii mei au 2 spatii comerciale cu valoare aproximativ la fel ,o casa cu etaj si teren in centrul orasului unde locuieste si sora mea cu famila de 25 ani, si casa parinteasca cu mai putin teren a tatalui meu mai la periferoa orasului. Tatal meu a facut o hartie scrisa de el in care spune cum se impart bunurile un spatiu ei-care i l-a dat prin cotract de donatie de 20 ani ,iar celalalt mie pe care nu am acte. Aceasta hartie este semnata de toata familia. De 5 ani tatal meu a murit , iar succesiunea nu o putem face pt ca sora mea vrea si ea o cota din spatiul meu. In acest spatiu eu am investit foarte mult si inainte de moarte tatalui si dupa , iar ea in spatiul ei nu a mutat nici macar un bat si s-a deteriorat. Tatal meu ne-a pus sa ne trecem curentul electric pe noi sa il suportam noi ,eu l-am trecut de cca 10 ani si il achit lunar ,al ei de la spatiu este tot pe firma mamei si achita ea. Spatiul meu este impartit in cateva magazine ,recent am deschis o afacere acolo pt care platesc chirie mamei, iar acum am flat ca un spatiu il da sorei pt a deschide un magazin si nu plateste nimic. In toti acesti ani am ajutat-o foarte mult pe mama platindu-i multe datorii, bani in concedii, curentul la spatiu unde si ea are magazin, mormantul lor care a fost foarte scump l-am achitat singura si multe altele. As incepe succesiunea in instanta dar cred ca partea mamei care o are i-ar da-o ei si nu ar fii corect. Ce ma sfatuiti sa fac. Oricum valoric partea mea e mai mica decat a ei , nu e o problema asta, dar spatiul nu vreau sa-l pierd. Multumesc anticipat pt raspuns.

  • Ioana Alexandrescu 26 dec 2019

    Buna seara,

    In urmna succesiuni trebuie fie sa accepti mostenirea , fie sa cedezi partea?

    In cazul in care esti unul din cei doi copii si a decedat unul din parinti ce presupune acceptarea mostenirii?
    • Maria Ciudin 15 ian 2020

      Buna ziua,

      Acceptarea sau renuntarea la mostenire poate fi facuta doar dupa deschiderea mostenirii (dupa decesul persoanei).

      Acceptarea mostenirii presupune o declaratie autentica, data in fata notarului public unde s-a deschis mostenirea. Notarul public competent este cel care isi desfasoara activitatea in raza teritoriala unde se afla domiciliul defunctului.

      Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

      O zi frumoasa in continuare,

      Echipa calculatorvenituri.ro

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide