</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Drepturile de munca ale persoanelor cu dizabilitati. Tot ce trebuie sa stii ca angajat si angajator

by Mihaela Colesnic , 10 oct 2017 Data modificarii: 21 apr 2020 Legislatia muncii / Venituri salariale
Drepturile de munca ale persoanelor cu dizabilitati. Tot ce trebuie sa stii ca angajat si angajator

Ca angajator si ca persoana cu dizabilitati este esential sa cunosti legislatia cu privire la aceasta categorie de salariati. Iata ce trebuie sa stii.

  1. Drepturile de munca ale persoanelor cu dizabilitati
    1. Legislatia ce reglementeaza dreptul la munca al persoanelor cu dizabilitati
    2. Conditiile de incadrare in munca a persoanelor cu dizabilitati
    3. Facilitatile ce trebuie oferite unei persoane cu dizabilitati la locul de munca
    4. Programul legal de munca al unei persoane cu dizabilitati
    5. Drepturile de formare profesionala ale unei persoane cu dizabilitati
    6. Dreptul la concediu al unei persoane cu dizabilitati
    7. Drepturile salariale si alte beneficii ale persoanelor cu dizabilitati angajate
  2. Obligatiile angajatorului in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati angajate
  3. Drepturile angajatorului in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati angajate si facilitatile fiscale de care poate beneficia

Drepturile de munca ale persoanelor cu dizabilitati

Persoanele cu dizabilitati au dreptul la munca, conform pregatirii lor profesionale si a gradului de handicap. Acestea au o serie de drepturi si facilitati. Autoritatile si institutiile publice au, de asemenea, drepturi si obligatii in cazul angajarii persoanelor cu dizabilitati.

Legislatia ce reglementeaza dreptul la munca al persoanelor cu dizabilitati

Legea 448 din 2006, actualizata in 2019, prevede drepturile persoanelor cu handicap, dar si avantajele oferite de stat angajatorilor acestor persoane.

Potrivit legii privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap nr. 448/2006 persoanele cu dizabilitati sunt acele persoane carora, din cauza unor afectiuni fizice, mentale sau senzoriale le lipsesc abilitatile de a desfasura in mod normal activitati cotidiene, necesitand masuri de protectie in sprijinul recuperarii, integrarii si incluziunii sociale. De dispozitiile prezentei legi beneficiaza copiii si adultii cu handicap, cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul ori resedinta in Romania.

Conditiile de incadrare in munca a persoanelor cu dizabilitati

Articolul 74, alineatul 1, din Legea 448 din 2006 prevede faptul ca persoanele cu handicap au dreptul sa li se creeze toate conditiile pentru a-si alege si exercita profesia, meseria sau ocupatia, pentru a dobandi si mentine un loc de munca, precum si pentru a promova profesional. Persoanele cu handicap pot fi încadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti.

In acelasi timp, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

La incadrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati verificarea aptitudinilor profesionale se realizeaza printr-o perioada de proba la angajare, platita, de cel putin 45 de zile lucratoare, conform art. 83, litera d) din legea 448/2006 actualizata.

Programul legal de munca al unei persoane cu dizabilitati

Persoanele cu dizabilitati au posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi in cazul in care beneficiaza de recomandarea comisiei de evaluare in acest sens.

Drepturile de formare profesionala ale unei persoane cu dizabilitati

Legea cu privire la persoanele cu dizabilitati prevede ca orice persoana cu handicap care doreste sa se integreze sau sa se reintegreze in munca are acces gratuit la evaluare si orientare profesionala, indiferent de varsta, tipul si gradul de handicap. Persoana cu handicap participa activ in procesul evaluarii si orientarii profesionale, are acces la informare si la alegerea activitatii, conform dorintelor si aptitudinilor sale.

Beneficiaza de orientare profesionala, dupa caz, persoanele scolarizate si cu varsta corespunzatoare in vederea integrarii profesionale, cele care nu au un loc de munca, experienta profesionala sau cele care, desi incadrate in munca, doresc reconversie profesionala.

Dreptul la concediu al unei persoane cu dizabilitati

In ceea ce priveste concediul persoanelor cu dizabilitati, Codul Muncii mentioneaza ca beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare:

a) salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare;

b) persoanele cu handicap;

c) tinerii in varsta de pana la 18 ani.

In acelasi timp, in cazul in care aceeasi persoana se incadreaza in doua situatii pentru care legea prevede concediu de odihna suplimentar, cuantumul acestuia va reprezenta cel putin suma minimelor prevazute de lege pentru fiecare din situatii.

Drepturile salariale si alte beneficii ale persoanelor cu dizabilitati angajate

Persoanele cu dizabilitati au dreptul la o indemnizatie lunara la care se adauga salariul lunar si nu pierd indemnizatia pentru handicap si nici indemnizatia de insotitor odata cu semnarea unui contract de munca. Persoanele cu dizabilitati au aceleasi drepturi in ceea ce priveste salariul ca si persoanele care nu au acest statut, insa ele nu platesc impozit pe salariu.

In ceea ce priveste pensia, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:

  • cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;

  • cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;

  • cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Obligatiile angajatorului in ceea ce priveste angajarea persoanelor cu dizabilitati

Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angaja?i au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

In caz contrar, organizatia trebuie sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

Drepturile angajatorului in ceea ce priveste persoanelor cu dizabilitati angajate si facilitatile fiscale de care poate beneficia

Angajatorii care au salariati cu dizabilitati beneficiaza de cateva facilitati fiscale. Sunt deductibile de la calculul profitului impozabil urmatoarele cheltuieli: cheltuielile efectuate pentru adaptarea locului de munca, cheltuielile efectuate pentru achizitionarea utilajelor si echipamentelor utilizate in procesul de productie de catre persoana cu handicap, cheltuielile efectuate pentru transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de munca, cheltuielile efectuate pentru transportul materiilor prime si al produselor finite la si de la domiciliul persoanei cu handicap, angajata pentru munca la domiciliu

Alte cheltuieli legate de procesul de integrare in munca al unei persoane cu dizabilitati deductibile sunt cheltuielile specifice de pregatire, formare si orientare profesionala si de incadrare in munca a persoanelor cu handicap care sunt deductibile din bugetul asigurarilor de somaj pe care il plateste unitatea catre bugetul de stat.

Totodata, in cazul in care angajatorul nu este obligat prin lege sa angajeze persoane cu handicap, acesta va primi timp de un an de zile salariul minim pe economie, lunar, pentru fiecare persoana cu handicap angajata, cu conditia sa o pastreze angajata cel putin 2 ani.

Mai mult, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap sunt scutiti de plata asigurarilor pentru somaj si primesc lunar, timp de 1,5 ani urmatoarele sume:

a) 1 salariu de baza minim brut pe tara pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;

b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;

c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, pentru absolventii de invatamant superior.

Facilitatile ce trebuie oferite unei persoane cu dizabilitati la locul de munca

Persoanele cu handicap angajate la domiciliu beneficiaza din partea angajatorului de transportul la si de la domiciliu al materiilor prime si materialelor necesare in activitate, precum si al produselor finite realizate.

Angajatorul trebui sa ii ofere angajatului cu dizabilitati urmatoarele facilitati:

  • o perioada de proba la angajare, platita, de cel putin 45 de zile lucratoare;

  • un preaviz platit, de minimum 30 de zile lucratoare, acordat la desfacerea contractului individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile acestuia;

  • posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, in conditiile legii, in cazul in care beneficiaza de recomandarea comisiei de evaluare in acest sens;

Persoanele cu dizabilitati au o serie de drepturi pe care este esential sa le cunoasca. Ele trebuie sa stie ca isi pot continua parcursul carieristic si ca au o serie de facilitati menite sa le ajute in viata profesionala.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide