</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Concediul de studii - cand se acorda concediu cu sau fara plata, cine beneficiaza si cat dureaza

Concediul de studii - cand se acorda concediu cu sau fara plata, cine beneficiaza si cat dureaza

Angajatii care doresc sa urmeze cursuri de formare profesionala sau studentii care lucreaza si intra in sesiune pot opta pentru un concediu de studii, cunoscut si sub denumirea de concediu de formare profesionala.

Afla in cele ce urmeaza ce presupune concediul de studii, in ce conditii pot beneficia de el angajatii si ce durata poate avea.

Tipuri de concedii de studiu - cu sau fara plata

Concediul de studii este reglementat si se acorda in baza prevederilor Codului Muncii, iar conform art. 154, alin. 1, salariatii au dreptul de a beneficia, la cerere, de concedii pentru formare profesionala. Concediul de studii este un tip de concediu fara plata, care insa poate fi si cu plata, in anumite conditii.

Concediul de studii fara plata

Concediul de studii fara plata se acorda la solicitarea angajatului, pe perioada formarii profesionale. Ce e important de retinut este ca salariatii pot beneficia de acest concediu si in cazul in care cursurile pe care le urmeaza ii sunt sau nu de folos la locul de munca. Cu alte cuvinte, concediul de studii poate fi acordat pentru orice tip de cursuri de formare, pentru sustinerea unui examen sau a lucrarii de licenta, master sau doctorat.

Cererea de concediu fara plata pentru studii trebuie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia. Cererea trebuie sa includa data de incepere a stagiului de formare, denumirea institutiei care sustine cursul, domeniul si durata.

Tine cont ca nu este obligatoriu sa efectuezi integral concediul de studii, ci acesta poate fi impartit pe durata unui an calendaristic. Acesta este un beneficiu important in cazul in care e vorba de sustinerea unui examen de absolvire sau de promovare in anul urmator. Si in acest caz, cererea trebuie inaintata cu cel putin o luna inainte.

Atentie! Angajatorul nu are dreptul de a respinge cererea pentru concediul de studii. Exceptie fac situatiile in care lipsa angajatului ar impiedica desfasurarea activitatii companiei.

Citeste si In ce situatii se pot acorda zile in plus la concediu

Concediul de studii cu plata

Pentru inceput trebuie mentionat ca angajatorii au obligatia fie de a asigura participarea salariatilor la cursuri de formare profesionala, fie de a le oferi concediu de studii platit. Cu alte cuvinte, concediul de studii fara plata este acordat la cererea angajatului, iar concediul de studii cu plata se acorda tot pe baza cererii salariatului, in situatia in care angajatorul nu si-a indeplinit obligatia de a asigura participarea la cursuri de formare profesionala.

Pe durata concediului de studii cu plata, angajatorul va plati salariatului o indemnizatie de concediu. Indemnizatia nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporurile sau alte indemnizatii care sunt prevazute in contractul de munca. Indemnizatia este calculata ca medie a drepturilor salariale din ultimele trei luni, anterioare celei in care este efectuat concediul. In plus, indemnizatia este platita de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de concediu.

Perioada concediului de studii cu plata este stabilita de comun acord cu angajatorul, insa nu poate fi mai mare de 10 zile lucratoare sau 80 de ore. De asemenea, concediul poate fi luat integral sau fractionat.

La fel ca in situatia anterioara, si cererea de concediu cu plata trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea propriu-zisa a concediului.

Care este durata concediului de studii

Durata concediului de studii difera pentru cel fara plata si cel platit si este stabilita astfel:

  • Concediu de studii fara plata - cel mult 30 de zile lucratoare, integral sau fractionat;
  • Concediu de studii cu plata - cel mult 10 zile lucratoare sau pana la 80 de ore, integral sau fractionat.

Perioada in care angajatul beneficiaza de concediu de studii platit este stabilita de comun acord cu angajatorul. Totusi, in ambele cazuri, durata concediului nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna si este asimilata perioadei de munca efectiva, fiind considerata vechime in munca.

Cine poate beneficia de concediu de studii

Orice salariat poate beneficia de concediu de studii. Angajatii tineri, in special studentii, de cele mai multe ori incep sa lucreze inca din timpul studiilor. In aceste cazuri, concediul de studii ofera un beneficiu important in ceea ce priveste gestionarea programului de lucru cu sesiunea de examene. Insa orice alti angajati pot opta pentru concediu de studii in cazul in care trebuie sa sustina un examen sau urmeaza un curs de formare profesionala.

Am amintit mai sus ca angajatorul are obligatia sa asigure participarea salariatilor la programe sau cursuri de formare profesionala sau sa le ofere acestora concediu de studii platit. Participarea la cursuri de formare profesionala este reglementata astfel:

  • Cel putin o data la doi ani (companiile care au cel putin 21 de angajati);
  • Cel putin o data la trei ani (companiile care au sub 21 de angajati).

Angajatorii care au mai mult de 20 de salariati trebuie sa elaboreze si sa aplice anual planuri de formare profesionala, cu consultarea sindicatului sau a reprezentatilor salariatilor, dupa caz. Acest plan de formare profesionala devine anexa la contractul colectiv de munca.

Totodata, cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala sunt suportate de catre angajator. Toti salariatii au dreptul de a fi informati despre ceea ce presupune planul de formare profesionala.

Citeste si Zilele libere speciale – de la evenimente in familie la sarbatori legale

In concluzie, concediul de studii este un drept de care poate beneficia orice angajat care urmeaza un curs de formare profesionala sau sustine un examen. Totodata, si angajatorul are obligatia de a le oferi acestora posibilitatea de a urma un curs de formare profesionala sau dreptul la concediu de studii platit.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide